Ето я и нашата книжарница

През последната година работим по изграждането на нашата онлайн книжарница за електронни книги. А днес с радост обявяваме официалното ѝ откриване. Добавете сайта на Книжарница „Проектория“ към отметките си, защото ще бъде интересно.

Започваме скромно – в момента каталогът ни съдържа 6 (словом – шест) книги. Три от тях са напълно нови заглавия, които са на пазара за първи път (и единствено в електронен формат). Но това е само началото. Като издатели ние ще продължим да работим по нови заглавия и ще се фокусираме предимно върху академична литература. Като разпространители, обаче, мисията ни е много по-важна.

Има две паралелни реалности на електронното книгоиздаване и разпространение на българоезична литература. Едната е новия цифров вариант на самиздата. Липсва редакционния процес, професионализма относно техническите детайли, грижата за публичността, ползваемостта и достъпността, въобще онова, което традиционният издателски бизнес процес може да предложи като добавена стойност.

Другата реалност е на големите издателства, които едновременно полагат и пестят усилия. Електронните канали на разпространение не са извън тяхното полезрение. Същевременно те смятат за нормално електронните им книги да са чисто и просто pdf копия на хартиените, както и да налагат DRM технологиите на Adobe с всички произтичащи от това технически усложнения и ограничения, от които страдат предимно добронамерените им клиенти. На пазар, който изобщо не интересува големите разпространители със затворени екосистеми като Amazon и Barnes & Noble, това е контрапродуктивно.

Ние вярваме, че интересите на авторите и издателите могат да бъдат защитавани много по-ефективно, ако процесът бъде изграден около доверието в добросъвестните читатели. Ще общуваме активно с нашите потребители и ще правим всичко възможно продуктите и услугите, които получават, да са съобразени с техните интереси и предпочитания. Заедно с това ще направим процеса прозрачен и проследим за издателите с ясни търговски условия и модерни технологии като маркиране на всяко копие с уникален цифров воден знак.

Една от основните ни задачи през идните месеци ще бъде да установим партньорства, с които да реализираме тези идеи. Ще се радваме да следите процеса, да ни подкрепяте и окуражавате на нашите страници във Facebook и Google+. Там ще обявяваме също специални предложения и изненади за настоящи и бъдещи клиенти.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *