Български пътеписи

Радваме се да съобщим, че дадохме начало на нова – всъщност първата – поредица от нашето издателство: „Български пътеписи“. Тя е важна за нас, тъй като с нея започваме да отделяме внимание на българската художествена литература. Избрахме именно жанра пътепис за отправна точка по две причини. От една страна, макар в българското литературознание (в лицето на хора като Светла Гюрова, Катя Бъклова и др.) да има траен интерес към него, пътеписите на иначе популярни автори остават „в сянка“ и по-слабо познати. От друга страна, в работата по изданията в нас се препотвърждава впечатлението, че „пътешественическата литература“ има особеното свойство да пази своята актуалност и с лекота да се доближава до настоящето на читателя. Първите текстове от поредицата са писани в края на XIX и началото на XX в., но звучат съвременно, понякога дори в неочаквана степен.

Първите две книги, вече достъпни в книжарница „Проектория“, са от Иван Вазов: „Великата рилска пустиня“ и „В недрата на Родопите“. През следващия месец ще добавим един сборник с кратки текстове от Вазов, носещ името „Живописна България“ (идентично със заглавието на целия цикъл вазови пътеписи, публикувани в първото издание на събраните му съчинения през 20-те години на миналия век). Разбира се, няма да пропуснем и Алеко Константинов с „До Чикаго и назад“, заедно с някои от най-четените му фейлетони. В сборник, озаглавен „Летен блян през зимна нощ“ събираме пътеписите на Пенчо Славейков, както и два очерка (единият дава заглавието на нашето издание, другият описва пътя до и историята на Острова на блажените). Ще представим Антон Страшимиров с четири текста, описващи пътувания по българското черноморие, Родопите, Белоградчик и женевското езеро. Ще пътуваме и на други места извън България: с „Писма от Южна Америка“ на Борис Шивачев, „Страната на палмите“ от Страшимир Кринчев и „Писма от Рим“ на Константин Величков. Надяваме се да продължим поредицата и с по-нови текстове, включително от съвременни автори.

Ще се радваме тези разкази за пътешествия да бъдат добри спътници за своите читатели. И ще ни е приятно да разберем какво е да се пътува с нашите издания.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *