Български пътеписи

Радваме се да съобщим, че дадохме начало на нова – всъщност първата – поредица от нашето издателство: „Български пътеписи“. Тя е важна за нас, тъй като с нея започваме да отделяме внимание на българската художествена литература. Избрахме именно жанра пътепис за отправна точка по две причини. От една страна, макар в българското литературознание (в лицето на хора като Светла Гюрова, Катя Бъклова и др.) да има траен интерес към него, пътеписите на иначе популярни автори остават „в сянка“ и по-слабо познати. От друга страна, в работата по изданията в нас се препотвърждава впечатлението, че „пътешественическата литература“ има особеното свойство да пази своята актуалност и с лекота да се доближава до настоящето на читателя. Първите текстове от поредицата са писани в края на XIX и началото на XX в., но звучат съвременно, понякога дори в неочаквана степен.

Първите две книги, вече достъпни в книжарница „Проектория“, са от Иван Вазов: „Великата рилска пустиня“ и „В недрата на Родопите“. През следващия месец ще добавим един сборник с кратки текстове от Вазов, носещ името „Живописна България“ (идентично със заглавието на целия цикъл вазови пътеписи, публикувани в първото издание на събраните му съчинения през 20-те години на миналия век). Разбира се, няма да пропуснем и Алеко Константинов с „До Чикаго и назад“, заедно с някои от най-четените му фейлетони. В сборник, озаглавен „Летен блян през зимна нощ“ събираме пътеписите на Пенчо Славейков, както и два очерка (единият дава заглавието на нашето издание, другият описва пътя до и историята на Острова на блажените). Ще представим Антон Страшимиров с четири текста, описващи пътувания по българското черноморие, Родопите, Белоградчик и женевското езеро. Ще пътуваме и на други места извън България: с „Писма от Южна Америка“ на Борис Шивачев, „Страната на палмите“ от Страшимир Кринчев и „Писма от Рим“ на Константин Величков. Надяваме се да продължим поредицата и с по-нови текстове, включително от съвременни автори.

Ще се радваме тези разкази за пътешествия да бъдат добри спътници за своите читатели. И ще ни е приятно да разберем какво е да се пътува с нашите издания.

Издателство „Библиоскоп“ в книжарница „Проектория“

Издателство „Библиоскоп“ става първият партньор в електронната ни книжарница, а каталогът ни се обогати с две книги: „Тъй рече Дали“ на Луи Повелс и „Апокрифна реалност“ от Чергар.

Дигиталните издания са подготвени в Epub и Mobi формат. Заедно с колегите от „Библиоскоп“ се погрижихме за оформлението им така, че да се запази визията, която издателството развива и едновременно с това да са съобразени спецификите на електронното издаване.

Може би случайно, съчетанието между двете книги е символично: първото издание е биографичен разказ за Салвадор Дали и показва от близо сюрреализма в изкуството; второто събира кратки разкази и есета, вдъхновени от родната актуалност — сатирични, саркастични и много често — сюрреалистични. Но и двете заглавия на „Библиоскоп“, смеем да твърдим, са съвсем реална част от качественото българско книгоиздаване. Тече подготовка и на други.

И понеже годината идва към край, нека обобщим. Макар част от книгите в каталога ни да са излизали преди това на хартия, за първи път предлагаме заглавия, чиито първи хартиени издания са на пазара от скоро. „Апокрифна реалност“ се появи през 2011 г., а „Тъй рече Дали” беше публикувана преди няколко месеца. За нас тази особеност е съществена, понеже показва ценността на координирането между класическото и дигиталното книгоиздаване. Текстовете стават достъпни за повече читатели. И по-важно — за четящите с различен ритъм, стил и предпочитания.

Ще се радваме на вашите коментари и впечатления от книгите. А ние ви пожелаваме светли празници!

Проба, проба, PRJ-0

Все още не можем да се нарадваме на вече работещата ни книжарница, затова искаме да покажем на възможно повече от нашите приятели и клиенти качеството на продуктите и платформата ни. Решихме, че си струва да ви подарим една книга, за да ви пакжем какво правим и как работи сайтът ни в реални условия.

„История на българската литература“ (1887 г.) е първата цялостна история на българското писано слово. Автор е възрожденецът Димитър Маринов, един от първите етнографи в България, който в началото на 20 век става основател и директор на Националния етнографски музей. Кодът за отстъпка е PRJ-0. След регистрация в сайта на книжарницата, трябва да добавите книгата в кошницата и да въведете кода. Неговата стойност покрива цялата цена на книгата. На следващата стъпка изберете „Безплатен достъп“ като метод за плащане. Така ще имате книга в профила си и ще можете да споделите с нас какво е усещането и какво трябва да правим още по-добре.

Наистина оценяваме всяка обратна връзка.